Prokurori Julian Zonja pas seancës dëgjimore me KPK.
Artikull kryesor ! KPK Lajme Veting

Hetimet për vdekjen e Ardit Gjoklajt rihapin vetingun e prokurorit Julian Zonja

Të hënën në mëngjes Komisioni i Pavarur i Kualifikimit, KPK mbajti seancëne dytë dëgjimore publike ndaj prokurorit të Tiranës, Julian Zonja. KPK duket se kishte “harruar” të përfshinte në hetimin administrativ ndaj subjektit të rivlerësimit, çështjen e hetuar prej tij të vrasjes së 17-vjeçarit Ardit Gjoklaj në gusht 2016 në landfillin e Sharrës. Në seancën […]

Foto arkive - seancë gjyqësore në KPA
Analiza Artikull kryesor ! KPA Veting

Si u ndanë ‘fatet’ e Elbana Llurit dhe ish-bashkëshortit Gerd Hoxha në KPA

Gjyqtarja e Apelit Tiranë, Elbana Lluri u shkarkua nga detyra prej Kolegjit të Posaçëm të Apelimit, KPA më 6 korrik 2022, për mosjustifikimin e ligjshmërisë së burimeve për blerjen e një apartamenti në Vlorë së bashku me ish-bashkëshortin Gerd Hoxha, i cili në të njëjtën ditë ruajti me shumicë votash konfirmimin e tij. Vendimi i […]

Foto arkive e KPA | BIRN/Nensi Bogdani
Analiza Artikull kryesor ! KPA

ONM ‘totalisht kundër’; Si e mbajti në detyrë KPA gjyqtarin Gerd Hoxha

Gjyqtari i Tiranës, Gerd Hoxha u konfirmua në detyrë me shumicë votash nga Komisioni i Pavarur i Kualifikimit, KPK më 3 qershor 2021, rezultat që e ruajti po me shumicë votash në Kolegjin e Posaçëm të Apelimit, KPA më 6 korrik 2022, nëpërmjet një vendimmarrje të diskutueshme, që u kundërshtua gjatë shpalljes edhe nga Operacioni […]

Përfaqësues të sistemit të drejtësisë gjatë 25-vjetorit të Shkollës së Magjistraturës. Foto: LSA.
Analiza Artikull kryesor !

‘Keqkuptim ligjor’: Magjistratët sfidojnë me gjyq qeverinë për rritjen e pagës bazë

Në njërën prej dëgjesave me institucionet e pavarura në Komisionin e Çështjeve Ligjore për projekt-buxhetin 2023, kryetarja e Komisionit të Pavarur të Kualifikimit, Pamela Qirko, kërkoi  një shtesë fondi prej 45 milionë lekësh me argumentin se nevojitej për përballimin e shtesës së pagës bruto të komisionerëve dhe këshilltarëve ligjorë. Qirko iu referua shkurtimisht “disa vendimeve […]

Trupa e KPK-së gjatë  një shpallje vendimi.
Artikull kryesor ! KPK

Njoftimi i seancave dëgjimore publike me vonesë nga KPK pengon aksesin e publikut

Seancat dëgjimore që zhvillohen në Komisionin e Pavarur të Kualifikimit, KPK në funksion të rivlerësimit kalimtar të magjistratëve, sipas legjislacionit janë publike dhe të hapura për të gjithë qytetarët që dëshirojnë të jenë të pranishëm. Vetëm gjatë periudhës së pandemisë, në zbatim të normave kundër COVID-19, u përcaktuan rregulla që kufizonin numrin e pjesëmarrësve në […]

Një punëtore, duke pastruar gjatë Analizeë Vjetore të Drejtësisë në në Pallatin e Kongreseve në vtin 2015. | Foto nga : LSA
Analiza Artikull kryesor !

Promovimi i ekspertëve të Reformës në krye të sistemit të drejtësisë ngre pikëpyetje

Këshilli i Emërimeve në Drejtësi, KED njoftoi më 14 tetor se në mbledhjen e radhës i ka hapur rrugën kandidimit për një pozicion në Gjykatën Kushtetuese gjyqtarit të Gjykatës Administrative të Apelit, Ardian Dvorani dhe të ish-kryetarit të Këshillit të Lartë të Prokurorisë, KLP, Gent Ibrahimi. Ibrahimi dhe Dvorani janë dy nga ekspertët shqiptarë të […]