Salla e seancave dëgjimore të KPK në Pallati e Kongreseve. Foto:BIRN
KPK Lajme Veting

Gjyqtarja Afërdita Maho u dorëhoq nga detyra pasi u njoh me rezultatet e vetingut

Komisioni i Pavarur i Kualifikimit, KPK vendosi më 15 nëntor të ndërpresë procesin e rivlerësimit kalimtar për gjyqtaren e Gjykatës Administrative të Shkallës së Parë Tiranë, Afërdita Maho për shkak të dorëheqjes nga detyra. Po ashtu, Mahos i është ndaluar emërimi në funksione në sistemin e drejtësisë për 15 vjet. Në vendimin e arsyetuar të […]

Përfaqësues të sistemit të drejtësisë gjatë 25-vjetorit të Shkollës së Magjistraturës. Foto: LSA.
Artikull kryesor ! Lajme

Qeveria bën një vesh shurdh ndaj shtesës së pagës për institucionet e drejtësisë

Në mbledhjen online të Komisionit të Ligjeve të martën, përfaqësues të institucioneve të drejtësisë kërkuan nga Kuvendi që të zbatohet vendimi i Gjykatës Kushtetuese për shtesën e pagës së magjistratëve si dhe të parashikohet kompensimi për shtesat e prapambetura në buxhetin e vitit 2024 të qeverisë. Këshilli i Lartë Gjyqësor, Këshilli i Lartë i Prokurorisë, […]

Trupa e Kolegjit të Posaçëm të Apelimit gjatë një procesi. Foto: Nensi Bogdani/ BIRN.
Analiza Artikull kryesor !

Vetingu i magjistratëve në Shqipëri ngre pikëpyetje të parehatshme për kolegët e tyre në Ballkan

Prej kohësh ishin ngritur pikëpyetje për origjinën e pasurisë së Artur Malajt. Por kur gjyqtari i vjetër iu nënshtrua procesit të vetingut në Shqipëri, Komisioni i Pavarur i Kualifikimit e konfirmoi atë në detyrë. U desh ndërhyrja e panelit të ekspertëve ndërkombëtarë për të detyruar një rishikim, jo vetëm të pasurisë së Malajt, por edhe […]

Gjyqtari Taulant Tafa pas seancës dëgjimore në KPK. Foto: BIRN.
Analiza KPK

KPK me dy vlerësime për gjyqtarin Taulant Tafa

Gjyqtari i Elbasanit, Taulant Tafa u shkarkua nga detyra prej Komisionit të Pavarur të Kualifikimit më 24 prill 2023, pasi u konkludua se kishte kryer deklarim të pamjaftueshëm për pasurinë dhe rezultoi me bilanc negativ në vlerë të madhe. Gjetjet në kriterin e pastërtisë së figurës dhe aspektit profesional u trajtuan në vlerësimin tërësor, në […]

Trupa gjyqësore që po kryen vetingun e gjyqtarit Sami Ujkashi. Foto: Edmond Hoxhaj.
KPK Lajme

KPK gjen probleme në të tre kriteret për gjyqtarin Sami Ujkashi

Pasi mungon prej dhjetorit 2022 në seancat dëgjimore të Këshillit të Lartë Gjyqësor lidhur me një procedim disiplinor, gjyqtari i Kukësit, Sami Ujkashi mungoi të martën edhe në Komisionin e Pavarur të Kualifikimit për të dhënë shpjegime lidhur me gjetjet në procesin e vetingut. Procesi i rivlerësimit për Ujkashin po kryhet nga trupa e KPK […]