Komisioni i Pavarur i Kualifikimit Lajme

Vetingu djeg prokuroren Besa Nikëhasani

Komisioni i Pavarur i Kualifikimit shkarkoi të premten nga fuksioni prokuroren e apelit Besa Nikëhasani, pasi procesi i rivlerësimit ka zbuluar se ajo nuk e justifikon pasurinë e saj të deklaruar me burime të ligjshme.

Komisioneret Genta Tafa Bungo, Suela Zhegu dhe Pamela Qirko gjatë seancës dëgjimore me prokuroren Besa Nikëhasani, të mbajtur në Tiranë më 17 prill 2018. Foto: Gent Shkullaku/LSA

Trupa gjykuese e udhëhequr nga Suela Zhegu, relatore Genta Tafa Bungo dhe anëtare Pamela Qirko deklaroi se në përfundim të procesit të rivlerësimit prokurorja Nikëhasani nuk konfirmohej në detyrë.

Besa Nikëhasani, e cila ushtron detyrën pranë Prokurorisë së Apelit Shkodër dhe ishte njëkohësisht kandidate për Këshillin e Lartë të Prokurorisë, është prokurorja e parë që shkarkohet nga Komisioni i Pavarur i Kualifikimit.

KPK ka larguar tashmë nga detyra gjyqtarin e Gjykatës Kushtetuese Fatos Lulo dhe gjykatësin e Apelit Durrës Besim Trezhnjeva, ndërkohë që ka ka konfirmuar gjyqtaren e Gjykatës Kushtetuese Vitore Tusha.

Ndërkohë që prej fillimit të punës së KPK 11 subjekte – përfshi ish-Prokurorin e Përgjithshëm Adriatik Llalla dhe anëtarin e Gjykatës Kushtetuese Besnik Imeraj, kanë dhanë dorëheqjen duke iu shmangur procesit. Dosja e Imerajt i është referuar pokurorisë nga KPK për hetime penale.

Vendimi për largimin nga detyra të Nikëhasanit është bazuar vetëm në kontrollin e pasurisë. Analiza e pasurisë është një ndër tre shtyllat e rivlerësimit për gjyqtarët, së bashku me kontrollin e figurës dhe vlerësimin e aftësive profesionale.

Hetimi i KPK-së është përqendruar në një apartament banimi në Lezhë- i deklaruar në vitin 2004, një apartament me sipërfaqe 87 m2 në Shëngjin, një njësi shërbimi 150 m2 në Lezhë, një apartament  90 m2 dhe 2 garazhe në Tiranë si dhe një automjet Toyota Land Cruiser.

Sipas KPK-së, prokurorja Nikëhasani nuk justifikon me dokumente ligjore pronësinë e apartamentit të deklaruar në vitin 2004, që është edhe burimi i pasurisë për blerjen e apartamentit në Shëngjin dhe njësisë së shërbimit në Lezhë. Gjithashtu, Komisioni ka arritur në përfundimin se subjekti nuk justifikon me burime të ligjshme blerjen e apartamentit në Tiranë prej 90 m2 si dhe blerjen e një automjeti “Toyota Land Cruiser” me vlerë 19,500 euro.

Prokurorja Nikëhasani i mohoi akuzat se e ka fshehur pasurinë.

“Nuk kam fshehur asnjë presje,” deklaroi ajo pas seancës.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *