KPK konfirmon në detyrë gjyqtarin Dritan Hallunaj

Komisioni i Pavarur i Kualifikimit Lajme
Gjyqtari i Gjykatës së Shkallës së Parë për Krime e Rënda, Dritan Hallunaj iu bashkua sot listës së kolegëve që kanë kaluar me sukses procesin e vetingut.

KPK konfirmon në detyrë gjyqtarin Dritan Hallunaj

KPK konfirmon në detyrë gjyqtarin Dritan Hallunaj
Suela Zhegu, Pamela Qirko, Genta Tafa Bungo, gjatë një seance të Komisionit të Pavarur të Kualifikimit, KPK, | Foto nga : LSA

Trupa gjykuese e Komisionit të Pavarur të Kualifikimit, e udhëhequr  nga Pamela Qirko si kryesuese, Genta Tafa Bungo si relatore dhe Suela Zhegu anëtare, konfirmoi të mërkurën në detyrë gjyqtarin e Krimeve të Rënda Dritan Hallunaj.

Hallunaj u konfirmua në detyrë pasi kaloi me sukses procesin e rivlerësimit për të tre kriteret e vetingut, përfshirë pasurinë, pastërtinë e figurës dhe profesionalizmin.

Gjyqtari Hallunaj është shortuar si pjesë e listës prioritare të KPK-së, për shkak të kandidaturës së tij për Këshillin e Lartë Gjyqësor. Ai bëhet gjyqtari i parë nga Gjykata për Krime të Rënda që kalon me sukses procesin e vetingut.

Komisioni ka përfunduar në korrik procesin e rivlerësimit për Gjykatën Kushtetuese dhe Gjykatën e Lartë. Nga nëntë anëtarët e Gjykatës Kushtetuese, tre janë dorëhequr ose kanë mbaruar mandatet, katër janë rrëzuar në veting dhe vetëm dy kanë mbijetuar – kryetari Bashkim Dedja dhe gjyqtarja Vitore Tusha.

Në Gjykatën e Lartë katër anëtarë i mbijetuan procesit të vetingut në KPK, përfshirë kryetari Xhezair Zaganjori dhe gjyqtarët Medi Bici, Edmond Islamaj dhe Ardian Dvorani.

Ndërkohë, Komisioni i Pavarur i Kualifikimit rrëzoi për pasuri të pajustifikuara, korrupsion apo lidhje me krimin e organizuar pesë anëtarët e tjerë; Admir Thanza, Tom Ndreca, Artan Zeneli, Shkëlzen Selimi dhe Artan Broci.

Përpara startimit të procesit, në vitin 2016, Gjykata e Lartë kishte 17 anëtarë. Por gjashtë prej tyre dhanë dorëheqjen në të njëjtën kohë me mbarimin e mandatit, njëra dha dorëheqjen para mbarimit të mandatit dhe një gjyqtare tjetër u shkarkua për shkak të akuzave për korrupsion.